Een Schoenen Winkel met slecht personeel!

In dit blog artikel lees je hoe ik de aankoop van mijn hagel witte droom sneakers geannuleerd had! En ik letterlijk, mijn droom sneakers lichtelijk geirriteerd weer genuanceerd terug smeet in de schappen van deze schoenenondernemer.

Ja echt... je zult na het lezen van bovenstaande zin, misschien even op je bolletje krabben en zal je wellicht denken "What The F#CK!" Je laat je toch niet een paar mooie sneakers door je neus heen boren. En wat heeft dit dan te maken met Marketing en Sales? Oké, ik snap dat je wellicht een aantal vragen hebt. En ik zal dit dan ook in onderstaand blog artikel verder voor jou gaan toelichten. En voordat ik het vergeet... ik had zeker netjes de sneaker weer terug moeten plaatsen. In plaats van genuanceerd terug te werpen in de schappen van deze winkel.

MIJN WINKEL ERVARING

Wat betreft mijn winkel ervaring bij die ene schoenenwinkel. Even voor de goede orde, dit artikel is niet om elke schoenenwinkel enorm de grond in te stampen en of af te kraken. En ik heb dan ook zeker geen commercieel belang of een samenwerkingverband met een schoenenbedrijf. Dit artikel is puur een ervaring met één van de verkoopmedewerkers in dienst van een bekende schoenenwinkel. En dient dit dan ook gelezen te worden als slechts één slechte ervaring. En zullen er honderden medewerkers van verschillende schoenenwinkels wel hun werk fantastisch uitvoeren.

HET IS DONDERDAG 03-08-2023

Op deze doodsimpele doordeweekse dag, een week voor mijn vakantie naar Italië. Bedacht ik nog even, richting Winkelcentrum Bisonspoor te rijden. Bisonspoor is een overdekt winkelcentrum in Maarssenbroek. Een dorp vlak bij Utrecht. In dit winkel-centrum zijn vele prominente winkels aanwezig. En wilde ik op deze regenachtige dag, al wat vakantie spulletjes gaan inslaan. Zodat ik dit niet nog op het laatste moment voor mijn vertrek dit zou moeten gaan doen.

Ik had serieus geen benul van tijd. Want in de vakantie periode heb ik het zo en zo wat rustiger qua werk. En zal je begrijpen dat ik in deze periode dus minder met tijd bezig ben. Eenmaal aangekomen in dit winkelcentrum, ging ik eerst even naar de Action om daar wat spulletjes te kopen. En ja, natuurlijk kom je zoals altijd weer met drie tassen naar buiten, met spullen die je eigenlijk niet op je verlanglijstje had staan. Om vervolgens nog even een ronde te doen in dit overdekte winkelcentrum. Wat op dat moment eigenlijk best fijn was. Want de mogelijkheid was aanwezig dat het weer even zou gaan regenen. Het is tijdens het schrijven van deze blog al de gehele week al wat slechter weer. Dus ik kon rustig op mijn gemakkie even ronddwalen in de gangen en winkels van dit winkelcentrum.

Met regelmaat ga ik daar even boodschappen doen. En drink ik vaak nog even een kop koffie op een terrasje daar. Maar dit terras was in de vakantie periode op dat moment erg leeg. Het was natuurlijk al wat later in de middag. En daar ga ik nu niet in mijn eentje een kop koffie drinken.

Na even wat verder geslenterd te hebben, loop ik dus een prominente schoenen winkel binnen. En hoopte hier mijn lang verwachte hagel witte droom sneakers van leer te kunnen vinden. Tegenwoordig zijn veel sneakers van plastic gemaakt. En zijn de leren sneakers wat minder prominent aanwezig in de schoenen winkels dan vroeger.

Eenmaal in de winkel aangekomen, bleek het uitverkoop te zijn. Yess...En stonden er een aantal van die schoenenkasten opgesteld met sneakers en schoenen van veel verschillende merken netjes op maat gesorteerd. Daarbij hadden ze een mooie kortingskaart opgehangen, waarop de prijs en de korting goed in het zicht te zien was. Helemaal top!

En verdomd, als een slag op een donderende hemel. Stonden daar dus mijn hagel witte mooie droom sneakers in het leer. Klaar om mee genomen te worden. En jawel ook nog in de Sale. En sterker nog, ook nog in mijn maat en het model wat zeker bij mij en mijn lengte past.

Wanneer je oog hebt voor iets, zie je het sneller. Dus had ik alléén nog maar oog voor die ene paar hagel witte droom sneakers. Ik pakte ze als een havik zo snel uit de schappen, alsof er ala minuut een black friday was aangekondigd in deze winkel. En dacht die zijn van mij Yess.....Eindelijk!

IK WAS ZO BLIJ EN TROTS, MIJN DAG KON NIET MEER STUK

Helemaal trots zocht ik snel een bankje in de winkel. En een spiegel om mijn splinternieuwe sneakers direct te gaan passen. Om vervolgens vol trots te willen vragen om de linker sneaker. Waarop de verkoopster mij voor was en zij "Mijnheer de winkel gaat over twee minuten dicht".

Vervolgens vroeg ik aan haar of ik dan nog wel mijn sneakers mocht passen. En werd er nog even aangegeven "Als je snel bent" terwijl de kassa al de bonnen aan het uitprinten was van de behaalde dag resultaten.

Op dat moment schoot natuurlijk letterlijk de moed in mijn schoenen uuuhm sneakers. Stond ik direct op, en flikkerde ik letterlijk mijn hagel witte droom sneaker weer terug in de schappen. En ben ik de winkel uitgelopen. En ik dacht "Ik ga hier nooit meer heen."

WAAROM REAGEERDE IK DAN ZO GEIRRITEERD?

Natuurlijk kwam dit door de opmerking van de verkoopster, dat ze over twee minuten gingen sluiten. Hiermee gaf ze mij letterlijk aan van "hey je kan hoog of laag springen. Maar over twee minuten zijn we gesloten." Dit was heel concreet, ze zij letterlijk twee minuten. Dit is een verdomd goede doel gerichte opmerking van deze dame.

Vervolgens vroeg ik of ik mijn hagelwitte droom sneakers nog even mocht passen. En was het antwoord als je maar snel bent! Ik hoef jou natuurlijk niet uit te leggen dat dit geen klant vriendelijke koop ervaring was.

WAT HAD DEZE SCHOENENWINKEL DAN WEL KUNNEN DOEN!

Met alle respect ik snap goed dat je om 18:00 uur dicht wilt gaan. Want de medewerkers moeten de kassa nog tellen, de winkel in orde maken voor de volgende dag. En misschien ook nog wel in elke schoen wat antitranspirantmiddel spuiten. En voordat je het weet is het alweer zeven uur. Snap ik helemaal.

Deze winkel had twee verkoop medewerkers actief. Was het dan een kleine moeite geweest, om de klanten die in de winkel waren gewoon te helpen alsof het 14:00 in de middag was? De andere verkoop medewerker voor mij part, bij de ingang blijft staan. Om eventueel de late bezoekers, die nog even snel naar binnen willen, een halt toe te roepen dat ze gaan sluiten. En zeker ik was blijkbaar ook al wat aan de late kant.

Begrijp mij niet verkeerd. In mijn optiek wanneer een klant éénmaal binnen is, zal je deze klant net zo goed moeten helpen en adviseren totdat hij of zij over gaan tot een aankoop. En zekers er zullen 7 van de 10 mensen misschien wel geen aankoop doen. Maar toch ik was al binnen!

Mijn hagel witte droom sneaker van €120,- had ik al aan. En wilde ik vol trots naar huis om mijn brand new sneakers te showen. Maar dit had niet zo mogen zijn. En ben ik op een andere dag naar een concullega gegaan. En heeft deze schoenen-winkel dus €120,- omzet mis gelopen die dag.

Veel personeel in winkels hebben wat mij betreft iets meer ondersteuning nodig qua Sales. En nee, dit zijn zeker geen die hard sales goeroes. In dit geval zijn dit adviseurs, die net als bij de supermarkt de kassa aanslaan. Omdat er individuen binnenlopen en schoenen of sneaker komen kopen. Maar is dit wel zo? Zijn deze adviseurs de verkoopmedewerkers dan niet getraind op het gebied van advsierend verkopen? Zijn er geen Up Sell mogelijkheden?

Uit ervaring weet ik, dat winkelverkoop en up selling echt wel met een factor twee beter kan. En kunnen wij als The Next Level Business Builders zeker hierin een bijdrage in gaan leveren voor jouw winkel. Interesse? Neem gerust even contact met ons op!

Wil jij meer doldwaze business ervaringen in jouw mailbox ontvangen?

Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief!

"Wil jij nu wel op een goede en doeltreffende manier Sales en Up Sell mogelijkheden gaan inzetten voor jouw winkel?

Laten we dan eens kijken of we samen wat voor elkaar

kunnen gaan betekenen!"

WIL JIJ OOK BETER VERKOOPPERSONEEL?

Next Level Business Builders ondersteund bijna iedere Ondernemer in al haar Sales & Marketing activiteiten. Ons doel is om iedere ondernemer meer omzet en groei te kunnen laten realiseren. Dit doen wij door samen te werken aan jouw bedrijf. Zo sta je er niet alléén voor.

BUSINESS DEVELOPMENT

Onze business builders zijn allen doorgewinterde ondernemers. Wij hebben ongeveer 30 jaar aan ervaring in huis. Wij delen graag onze kennis en expertise, om jouw bedrijf naar the Next Level te tillen. Ben jij er al klaar voor om meer omzet te gaan realiseren voor jouw bedrijf?